Nieuws

De Ter Specke Bokaal is onderdeel van de Atletiekunie Track & Field series. De edities van de TSB worden gekenmerkt door meerdere incourante onderdelen zoals de sprintafstanden 150 en 300 meter en de 1000 meter. 
 
De Ter Specke Bokaal is ontstaan als een ‘bovenregionale’ wedstrijd, nadat AV de Spartaan een kunststofbaan had gekregen. Later is de wedstrijd opgetild naar landelijk niveau via het Lotto en Nationaal Baancircuit. De Track & Field Series, waar de Ter Specke Bokaal momenteel onderdeel van is, bestaan uit de volgende reeks wedstrijden:
            
9 mei    Harry Schulting Games
11 mei Ter Specke Bokaal
18 mei  Next Generation Athletics Nijmegen
20 mei  T-Meeting
25 mei  Gouden Spike
13 juli   West-Fries Atletiekgala
                     

                                           
Livestream Link

Voor vragen kunt u een mail sturen naar terspeckebokaal@avdespartaan.nl



 

Ter Specke Bokaal: ‘Groots, maar laagdrempelig’. (Deel 2)

De Ter Specke Bokaal van 2017 zal de 35ste editie zijn van deze topwedstrijd. Gezien dit lustrum is het mooi om terug te kijken op het ontstaan van dit evenement en de vele geweldige atletiekprestaties die bij deze wedstrijd zijn neergezet. Er zal terug worden gekeken naar drie verschillende periodes. Deze keer de periode van 1995 tot en met 2005. In deze periode stond verdere professionalisering van de wedstrijd centraal.
 
In de periode na 1995 zijn Piet Ruigrok en Jaap van Amsterdam voorzitter geweest van de commissie. In samenwerking met Wim van der Krogt en William Augustinus waren zij onderdeel van een kerngroep die elk jaar weer een succesvolle wedstrijd organiseerden. In 2000 werden zij opgevolgd door Vincent van Stijn. Vincent was direct betrokken bij de eerste jaren van het “baancircuit”. Opgericht in 1997 als het nationale baancircuit, is deze in de loop der jaren verder geraffineerd en uitgebreid. Tot vandaag de dag is de Ter Specke Bokaal nog steeds onderdeel en openingswedstrijd van dit circuit.
 
Door de oprichting van dit circuit ontstond er uniformiteit op het gebied van startgeld, circuit-records, tijdwaarneming en microfonisten op tal van grote nationale wedstrijden zoals die in Lisse, Hoorn, Leiden, Hilversum en voor een aantal jaar ook Eindhoven en Hengelo. Er werden geen andere wedstrijden op deze dagen georganiseerd , waardoor de Ter Specke Bokaal zich echt begon neer te zetten als niet de officieuze, maar de officiële opening van het outdoor atletiekseizoen.
 
De aansluiting bij het baancircuit had helaas niet alleen voordelen. Onder druk van de atletiekunie moesten de 150 en 300 meter, datgene waar de Ter Specke Bokaal om bekend stond, worden losgelaten. Drie jaar werd dit geprobeerd. Echter niemand was echt tevreden hierover. De incourante afstanden werden door vele atleten gewaardeerd, omdat het de ideale krachtmeting was tussen 100 en 400 meter lopers. Vincent van Stijn gaf daarbij ook aan: ‘De pers had geen flauw benul van goede tijden op de 150 en 300 meter. Het was daarom lekker voor de atleten om het seizoen zo zonder nadruk op de tijden te beginnen’. Kortom: trainers, atleten en organisatie vonden de 100 en 200 meter op het programma van de TSB maar helemaal niets. De 150 en 300 meter werden weer heringevoerd en dat is nu nog steeds een groot succes.
 
Ook de veranderingen in het wedstrijdsecretariaat waren groot. Op dit secretariaat was Ton Meskers altijd aanwezig. Hij heeft tot op heden nog geen editie van de Ter Specke Bokaal gemist. Ton Meskers vermeld dat: ‘Vroeger kwam alles per post binnen. Via het blad De Atletiekwereld werd gekeken of de prestaties wel klopten.’ Later werd alles geautomatiseerd. Eerst met Atleth dat diende als digitaal wedstrijdprogramma. De inschrijvingen verliepen toen nog wel schriftelijk. Later werd natuurlijk alles gedigitaliseerd en waren de veranderingen groot.
 
In de commissie werkte Vincent samen met o.a. Lenie van der Poel, Vincent van Blitterswijk en Ed Warmerdam verder aan de vernieuwing en professionalisering van de wedstrijd. Er werd gewerkt aan beter geluid en positionering van de microfonisten. Iets wat later weer van pas kwam bij de organisatie van het NK Junioren in 2003 te Lisse.
Op basis van de prestaties waren het ook zeer goede jaren voor de Ter Specke Bokaal. Alle Nederlandse topatleten waren steevast aanwezig, zoals: Troy Douglas, Judith Vis, Robin Korving en de huidige bobslee atleet Timothy Beck. Zij waren ook enkele van de winnaars van de bokalen. Over deze tijd kan Vincent van Stijn zich nog een aantal mooie gevechten herinneren. Zoals die tussen Marcel van der Westen en Gregory Sedoc op de 110 meter horden. Marcel van der Westen trok in 2004 uiteindelijk aan het langste eind en won in dat jaar ook de Ter Specke Bokaal. In 2005 won onze eigen Yvonne Wisse de Ter Specke Bokaal met een daverende tijd van: 13.69 seconden op de 100 meter horden.
 


 
Geen nieuwsberichten gevonden.
Terug naar boven