Nieuws

De Ter Specke Bokaal is onderdeel van het Nationaal Baancircuit. Voorgaande edities werd de wedstrijd gekenmerkt door meerdere incourante onderdelen zoals de sprintafstanden 150 en 300 meter en de 1000 meter. Doordat de editie van 2018 later in het seizoen valt zal het programma ook enigszins worden aangepast. 
 
De Ter Specke Bokaal is ontstaan als een ‘bovenregionale’ wedstrijd, nadat AV de Spartaan een kunststofbaan had gekregen. Later is de wedstrijd opgetild naar landelijk niveau via het Lotto Baancircuit.
 
Op 19 mei 2018, vindt de volgende editie van de Ter Specke Bokaal plaats.  
Voor vragen kunt u een mail sturen naar terspeckebokaal@avdespartaan.nl


 

Ter Specke Bokaal: ‘Groots, maar laagdrempelig’. (Deel 3)

04 mei 2017
De Ter Specke Bokaal van 2017 zal de 35ste editie zijn van deze topwedstrijd. Gezien dit lustrum is het mooi om terug te kijken op het ontstaan van dit evenement en de vele geweldige atletiekprestaties die bij deze wedstrijd zijn neergezet.

Er zal terug worden gekeken naar drie verschillende periodes. Deze keer de periode van 2005 tot en met 2016 en verder, want niet alleen zal worden teruggekeken op de voorbije jaren. Ook zal een kleine blik worden geworpen op de toekomst.
De jaren 2005 tot en met 2016 zullen bij de meeste lezers van deze drieluik nog vers in het geheugen zitten. Een paar hoogtepunten uit de recente jaren waren natuurlijk het bezoek van de sprinttoppers van Nederland waaronder Churandy Martina en Dafne Schippers. Beiden behoren tot de wereldtop, maar hebben in de afgelopen jaren meegedaan aan de Ter Specke Bokaal.
Zij zorgden allebei voor mooie prestaties. Een ander hoogtepunt was het 25-jarig bestaan van de Ter Specke
Bokaal. Oud-voorzitter Vincent van Stijn weet nog dat diverse oud winnaars waren uitgenodigd. Verassend was dat oud top sprinter Troy Douglas ook bij deze ‘reünie’ aanwezig was. De vele oud winnaars hebben genoten van het feit dat zij in het zonnetje werden gezet.

Ten slotte was er het Nationaal Record van Nadine Broersen op het hoogspringen in 2013. Het was een record
met een dubbel gevoel, omdat Spartaner Mieke van Doorn niet langer Nederlands Recordhoudster zou zijn. Echter het feit dat het record van Nadine in Lisse werd gevestigd zorgde toch voor een trots gevoel bij de organisatie en de bezoekers langs de baan.

Ook nu straalt het plezier nog van de atleten af wanneer zij de Ter Specke Bokaal bezoeken. Een van deze atleten is Pelle Rietveld. Wanneer hij terugkijkt op zijn deelname aan de Ter Specke Bokaal vond hij het mooi dat er ondanks het feit dat het echt een topwedstrijd is, er toch een ongedwongen sfeer hangt. Hij vindt dat deze wedstrijd het perfecte begin is van het outdoorseizoen.

De huidig voorzitter van de TSB commissie Paul Grimbergen en commissielid Maarten ter Hoeve zijn beide ook zeer trots op deze ongedwongen topwedstrijd. Zowel Paul als Maarten hebben in het verleden meegedaan aan de Ter Specke Bokaal, maar de mooiste herinneringen bewaren zij toch aan de laatste jaren waarin zij
deel uit maken van de organisatie.

Maarten is al meer dan 10 jaar betrokken bij de vorming van het deelnemersveld. Zijn hoogtepunten van de afgelopen jaren waren toch wel het feit dat Dafne Schippers op o.a. de TSB is begonnen. Hij is ook trots op het feit dat vele topatleten deze wedstrijd inmiddels één of zelfs meerdere keren hebben bezocht. Zijn visie
op hoe het deelnemersveld van de TSB eruit moet zien is in de afgelopen jaren ook onveranderd gebleven: ‘De Nederlandse top moet worden versterkt met goede buitenlanders, zo drijven ze elkaar naar een hoger niveau. Het is niet leuk om het gehele budget te besteden aan een paar buitenlandse toppers waar de rest
dan achteraanrent.’

Ook huidig voorzitter Paul Grimbergen heeft niets dan mooie herinneringen aan de TSB. Een ander hoogtepunt vond hij de strijd op de 1000 meter tussen Bram Som en Arnoud Okken in 2010. Zij dreven elkaar naar een tijd van winnende tijd van 2:17.01 (3de allertijden op de Nederlandse ranglijsten). Paul kijkt echter niet alleen naar het verleden, maar vooral naar de toekomst. Onder zijn leiding wil de TSB elk jaar een stap te maken om zich op te werken naar het niveau van de Gouden Spike in Leiden. De samenwerking tussen de TSB en de Gouden Spike is de laatste jaren daardoor ook steeds intensiever geworden.

Als laatste noot wil Paul ook zijn trots uitspreken over de 150 vrijwilligers elk jaar bij de TSB. Zij creëren de perfecte entourage bij de wedstrijd. Het is iets waar hij zeer trots op is. Ook de vrienden van de TSB tonen de warmhartigheid van de vereniging aan.

De records van de Ter Specke Bokaal zijn ook weer geüpdatet door de prestaties van de laatste jaren toe te voegen aan de lijst. Deze lijst is te vinden onder uitslagen.

Een paar hoogtepunten op de courante onderdelen zijn o.a. de 66,08 meter van Rutger Smith op het discuswerpen (4de prestatie allertijden), de 78,62 meter van Jeroen v.d. Meer op het speerwerpen (4de allertijden), de 68,34 meter op het kogelslingeren van Vincent Onos (3de allertijden), 2:17.01 op de 1000 meter van Bram Som (3de allertijden).

Voor de dames is natuurlijk het ONR van Nadine Broersen op het hoogspringen noemenswaardig. Verder zijn de bijzondere prestaties: 63,86 meter van Jacqueline Goormachtigh op het discuswerpen (3de prestatie allertijden), 58,46 meter op
het speerwerpen van Ingrid Lammertsma (2de allertijden met de oude speer) en de 13,06 van Sharona Bakker op de 100 meter horden (6de allertijden). Ten slotte zouden wij graag Wim van der Krogt, Ton Meskers, Vincent van Stijn, Marga Kortekaas, Paul Grimbergen, Maarten ter Hoeve en Pelle Rietveld willen bedanken voor hun bijdragen.

Eens te meer is bevestigd dat De Spartaan een hartverwarmende vereniging is die altijd openstaat voor leuke ideeën. Wij hopen iedereen weer terug te zien op de 35ste editie van de Ter Specke Bokaal op 13 mei!
 


 
Geen nieuwsberichten gevonden
Terug naar boven